Westerdok

Vanavond over de Westerdoksdijk in Amsterdam gelopen; en dat is de afgelopen jaren toch wel -heel- erg sterk veranderd. In 2000/2001 heb ik een periode op de Willem Barentszstraat gewoond (een van de weinige woorden met 6 medeklinkers achter elkaar zonder dat het raar lijkt), en toen was de Westerdoksdijk nog een wat verlaten gebied; er lagen nog wat verroeste rails en er stond een lange loods in redelijk discutabele toestand.

Maar dan vandaag de dag. Het hele eiland is volgebouwd met redelijke hoogbouw (6-7-8 bouwlagen hoog, ongeveer), niet echt het mooiste dat je kan vinden, en wat je nu ziet is de glans van flatscreens van mensen die naar buiten staren. Ook het gemeentelijke afvalbedrijf zit er niet meer, kortom, het is behoorlijk opgehipt allemaal. Maar ergens voelt het jammer, het was nog zo’n stukje ‘oud’ Amsterdam, en is nu ook alweer vervangen door hipheid. Hopelijk rukt het allemaal niet te snel op, want sommige stukjes moet je vooral gewoon zo laten, wat mij betreft.

Wat beeldmateriaal van hoe het vroeger was en van tijdens de afbraak: hier dus

De lokatie: hier dus

Oordeel zelf.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *